luni, 21 martie 2011

Pirate for life

A trecut ceva vreme (ca de obicei) de cand am mai postat ceva. Am de data asta un super subiect despre care voiam sa vorbesc de multa, multa vreme. E foarte mult de discutat pe seama lui, poate si din acest motiv zic eu, merita atentia voastra. Chiar am incercat sa tratez cam fiecare aspect, cat de succint am putut si eu. Cu alte cuvinte, pune mana si citeste, ca cine stie, mai aflii si tu ceva. Ah :)) si era sa uit. Nu te sfii sa tragi si un comment. Lectura placuta.


PIRATERIE, deci. Pabababam. Nu cea de pe mari si oceane. Ci aia cu muzica, filme, carti, jocuri, etc. Remember when... (sufleor: uite-te la poza)



Problema, de la inceput va spun, nu se pune pe stilul "Ce facem cu pirateria, cum o combatem, cum o oprim." Nuuuuu. Nununununu. In nici un caz. In opinia mea avizata, trebuie sa fii retard sa crezi ca pirateria se va opri vreodata sau va scadea cu adevarat. Daca nu esti de acord cu asta, din partea mea, ar trebui sa iti iei un caine ajutator, pentru ca e clar ca NU VEZI PREA BINE.

Problema, acum, 21.03.2011, ora 7:33 AM (nu m-am trezit acum, sunt o persoana adesea nocturna), se pune asa: "Acum ca am ajuns aici, cum evoluam?", pentru ca there is no turning back, baby. Oamenii s-au obisnuit sa downloadeze totul gratis de pe Internet. E adevarat, aici, la noi in tara aproape nimeni cu un dram de logica nu da 2-3 milioane pe un joc sau blu ray (nici nu avem playere de asa ceva marea majoritate) ci isi ia frumos varianta RAZOR 1911 sau 1080p de pe torente. Mai ales ca ne mai e si noua foame din cand in cand. Abia ne ajunge si noua de un Mec sau in zilele bune de un Chiei Ef Si. Dar asta e situatia la noi in tara. (Acum sa nu intelegeti ca vreau sa dispara conceptul de film pe disc sau cd audio - desi e foarte posibil si plauzibil sa dispara -, in carcasa originala, frumos, ilustrat, culori, adica retail. E dragut de colectionat, daca tii mult la chestia respectiva etc, dar e al naibii de scump pt ceea ce este.)



Ideea e ca, asa mai nou, uite ca aia care isi permit mai des Mec prin statele lor unite, s-au prins si ei de smecherie, frate. Incep sa rezoneze cu ideea. Logic ca mai sunt inca multi care sunt mandri ca platesc lu' Steve Jobs nush ce procent din cei 99 centi  pentru un amarat de mp3 prin rahatu' ala de iTunes. "Ieei am downloadat acest empetrei legal! Ma simt asa de bine! "( fara sa stie ca, cu mici exceptii, muzicienii respectivi abia daca vad si ei o bucatica din banii aia. Un sondaj arata ca in cele mai multe cazuri, si aici nu vorbim doar de iTunes Store, ci de industria muzicala in general, bucatica aia este in jur de 2%. Doi la suta, frate.) Logic ca sunt inca o gramada de oameni care condamna pirateria. Dar e un fapt ca au inceput sa faca ochi si strainii. A trecut era cd-urilor la tarabe. Pirateria inseamna total altceva acum. Nu mai e doar o problema de "dar nu imi pot permite sa imi cumpar un film... asa ca de aceea trebuie sa fac astaaaa, IARTA-MAAA!!! :-(((( Am sa ma schiiiimb!!!" ci mai degraba de "ce, sunt idiot!? ia sa trag eu un torent, nici nu e cu pana la 1000000% mai rapid si, hehe, nu ma costa nici o letzcae". Mentalitatile se schimba usor usor, dar sigur.

Mai e o chestie, ma. Gandeste-te ca e o problematica moderna, unica in felul ei. Copyrightul este ceva pur virtual, o conventie si nimic mai mult. Si in special in cazul continutului digital, lipsa fizicalitatii ridica un set nou de probleme etice. Tehnologia a facut posibil ceva care pana acum ceva vreme era extrem de greu, daca nu chiar imposibil. Gata, it's done. Nu mai exista calde de intoarcere. Trebuie clarificata chestia asta, care e absolut de baza. Ni se spune in continuu ca a pirateria e furt. Si asta nu... prea e adevarat, nene. Nu poate fi adevarat. Oricat ar vrea unii. Ca sa intelegi ce vreau sa zic, uite o schema simpla.


Daca tot nu ai inteles, uite si un cantecel, edificator. Hihi.


Pirateria nu se va opri si toti stiu asta. In special RIAA (Recording Industry Association of America) si MPAA (Motion Pictures Association of America). Le e frica. Si, intr-un ultim act disperat, vor deveni extrem de agresivi, pentru a stoarce si ultimul banutz. Un exemplu este Brian McCarthy, din America, un nene care avea un site pe care erau prezente LINKURI catre alte situri, unde puteai sa vezi streamuri online cu showuri TV si canale sport. Acum doua luni, guvernul a blocat domeniul lui, si, acum cateva zile a fost arestat pentru incalcare de drepturi de autor. Mi se pare ca e  la puscarie. Poate ca nu te impresioneaza asta prea tare, dar probabil ca nu ai inteles ideea. Guvernul american nici macar nu a sugerat ca nenea a copiat ceva. Doar ca situl lui avea LINKURI catre alte situri, care ALEA aveau continut cu drepturi de autor. Ce inseamna asta de fapt? Ca oricine a dat vreodata un link cu o chestie sub copyright de pe YouTube este un infractor, si poate, pe acuzatia asta sa fie arestat. Fata de ce facem noi romanii, pare a fi o joaca de copil. Dar e vorba de un mod de a gandi foarte gresit, care poate ajunge la niste mari tampenii. Sunt disperati, si acum ataca pe toate fronturile. Plus ca daca americanii strang latul, vor strange la un moment dat si romanii. Stii bine ca au fost cazuri si la noi cand au fost arestati pentru ca downloadasera melodii pe DC++. Oricum, faza tare e ca, intr-un mod inedit, si cei care cumpara "originalul" au de suferit de pe urma lor uneori. :-)



Un alt celebru exemplu sunt cei trei eroi suedezi Anakata, TiAMO si Brokep, oamenii din spatele The Pirate Bay. Daca ai tras vreodata torente, e imposibil sa nu stii ce e aia. Cei trei sunt "the modern day Robin Hoods". Ajutati de faptul ca la momentul respectiv Suedia era mult mai putin restrictiva in ceea ce priveste copyrightul fata de America ( Partidul Piratilor in Suedia este al treilea ca numar de membri), cei trei, timp de ani si ani de zile au avut grija ca siteul sa ramana in picioare, si au tinut piept multelor si diverselor amenintari legale (care se pot si vedea pe situl lor), atacurilor hackerilor angajati de americani, si chiar si unei razii de proportii istorice, pe data de 31 mai 2006. Americanii au mituit guvernul Suedez, si au organizat aceasta razie ilegala. In ziua respectiva, in momentul in care serverele au fost oprite si confiscate, mai bine de o treime a traficului de internet european a disparut brusc. Dar cum razia era ilegala, situl a fost a doua zi iar in picioare. Din pacate, in 2009 au fost dati in judecata de cele mai mari case de productie, cu "succes". Judecatorul a fost inlocuit de doua ori, pentru ca de fiecare data, s-a dovedit ca judecatorul era afiliat si facea parte din nu stiu ce organizatie pro copyright. Oricum, pana la urma, verdictul final este puscarie si 7.9 milioane de dolari daune. Se face un documentar despre ei, documentar finantat de fani, cu 51.424 dolari, bani stransi prin kickstarter.com, in timp record, vreo 2-3 zile.



Frica. Marile corporatii au bagat foarte multa frica, si asta nu doar in consumatori. Nina Paley zicea "Daca imi omor propria arta, de frica pirateriei, *teroristii au castigat*. (Aluzie la dictonul faimos al lui Bush) Practic ii invata pe tinerii artistii sa se teama de muzica. Care e asemanarea dintre gruparile fundamentaliste religioase si aceste corporatii? Amandoua au impresia ca ei DETIN cultura."

Multi au zis ca astfel va muri copyrightul. Da, mai posibil decat moartea pirateriei, dar cred ca ceea ce se va intampla este ca se va TRANSFORMA. Drastic. Nu trebuie sa moara ideea ca daca ai facut ceva, sa fii recunoscut ca autorul operei. Ceea ce trebuie sa moara este abuzul. In special abuzul intermediarului. De aceea exista Creative Commons, un sitem de licente mai deschise sau mai putin deschise (e alegerea ta) prin care poti sa postezi/publici o lucrare de orice fel, ce poate fi vazuta/citita/ascultata, etc, de oricine,  recunosandu-te pe tine ca autor. Recomand cu caldura. Apropo, daca ai postat ceva vreodata pe deviantart.com, ai folosit deja, poate fara sa stii, o licenta deschisa Creative Commons.


Problema este, repet, "cum evoluam mai departe?" Cum pot eu, viitor regizor cica, sau tu muzician, scriitor, etc sa faci totusi un ban, daca pirateria a schimbat totul, si iti dai opera gratis pe Internet. Filmul... Filmul sa zicem ca poate lejer sa stea in cinema o luna doua, ca oricum atunci isi face 90% din castiguri, si apoi sa fie pus DE EI pe torente oficiale, sau streaming. Lumea oricum va veni la cinema. Poate nu atat de multi ca acum, dar vor veni. Asta o garantez eu. Cantaretii pot sa faca live mai mult. Oricum cei mai multi bani de acolo vin, si ar fi un castig si pentru noi, am avea mai multe concerte. Dar probabil ca nu e suficient... Toti au zis atunci "pffff... pai cam trebuie... un sistem de donatii." Artistul, revoltat a zis "Ce donatii, bre, ma leeesi. Sta cineva cu paypalu sa iti dea tine bani. Baga-ti donatiile alea in ***!" Ei bine, uite (culmea) ca tot baietii de la The Pirate Bay au gasit o solutie. Dar sa ii las pe ei sa explice mai bine. E atat de frumos si simplu.


Si eu la inceput eram destul de sceptic. "Sa bag pe luna o suma de bani in cont pe site..." Dar nu cred ca Peter Sunde (Brokep) ar renunta la statutul sau de erou revolutionar al erei digitale pentru a face un truc prin care sa fure banii oamenilor. Ideea e simpla. Totul e transparent. Bagi niste banuti, acolo cat ai si tu, si mai ales cat ai chef sa dai. Minim e 2 euro, deci nici macar bani de Mec, ce sa mai zicem de Chiei Ef Si. Iti place ceva, fie ca e film, carte, muzica, etc, apesi pe buton, flatezi. PAC. La sfarsitul lunii, toti autorii care ti-au placut primesc banii tai impartiti dupa cum ai apasat pe cate butoane. Si nu se poate ca sa primesti tu, artistul, pentru lucrarea ta, daca nu "flatezi" si tu la randul tau, pe altii, cu tot acei minim 2 euro pe luna. Cu alte cuvinte, te obliga sa ai o mentalitate educata, constructiva. Si de data asta, banii ajung DIRECT la artist. Fara intermediari care sa ia de fapt grosul. De acolo un pic, de acolo un pic, si uite asa (daca chestia asta are succes, si sper ca va avea) se face acolo un ban. E ca butonul "Like" de la facebook, la patrat. Este eliminarea graduala a business-ului din arta. Si e, din multe puncte de vedere si cel mai bun filtru al calitatii. Doar chestiile calumea vor primi flatari multe, deci bani multi.

Din pacate, la noi in tara, probabil ca manelistii ar avea cele mai multe "flatari"... :- (   Publicul trebuie si educat... Nu sunt naiv, nu spun ca ideea asta rezolva toata problema si raspunde la toate intrebarile. Nu spun ca eliminarea business-ului din arta este usor si mai ales fezabil intr-o perioada scurta, si ca nu ridica alte probleme. Nu spun ca "gata, putem sta linistiti pe problema asta". In nici un caz. Problema e mult prea complicata si aftecteaza in mod diferit atati factori interconectati in moduri diferite, ca sa fie lamurita asa de usor. Dar sincer, e un inceput al naibii de bun.

Ar fi aiurea sa nu tin macar partial partea pirateriei. Toata cultura mea, si cred ca si a ta, filmica, muzicala, si NU NUMAI ar fi avut enorm de suferit daca nu ar fi existat pirateria. Asa am crescut, asa ne-am obisnuit, si nu numai noi.

Trebuie inteles ca anii acestia, pe care ii traim acum, sunt ani de tranzitie. Internetul a schimbat regulile, pentru totdeauna. Daca nu murim de foame sau din mai stiu eu ce alte motive (pot fi destul de multe), vom vedea poate mai curand decat credem toate acestea devenite realitatea de zi cu zi. Daca subiectul te atrage, recomand calduros documentarele "Steal This Film", ambele parti. Le poti gasi -haha- pe The Pirate Bay. Da-le search si download acum. Nu te rezuma doar la un post de pe un blog... chiar daca blogul respectiv este genial.

Trecand peste gluma (care gluma, bre?), multi spun ca "Piracy is the best thing that happened to art." Si asta e posibil sa fie din cauza ca nu stiu... E CEL MAI BUN MOD DE A ITI FACE OPERA CUNOSCUTA si DISTRIBUITA? Mai ales cand ne gandim la torente... phaaai... adica total invers fata de lucrurile fizice, in sensul ca cu cat mai multi oameni au un fisier, cu atat mai multi il pot avea mai usor. Si asta e, sincer, ceva extraordinar.

Ca incheiere, am sa o las pe Joss Stone sa zica cate ceva. E interesant ce reactie are, zic eu, la intrebarea respectiva. La cat mai multi d-astia. La cat mai multi.



P.S. PIRATE FOR LIFE !!!

15 comentarii:

  1. Ma asteptam sa fii mai vehement de o parte sau alta..eu personal consider ca tot ce merita cu adevarat pentru un individ, trebuie cumparat de catre acesta. Restul, spre piratare..

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu poate fi asa simplu. Solutia ta e o solutie ce merge doar in aceasta perioada de tranzitie. Ideea e cum va fi, cum vor evolua lucrurile in viitorul nu foarte indepartat. Sa nu uitam si de disparitia graduala a cartilor, deci si a librariilor, care din punctul meu de vedere e iminenta. Electronic Ink Display, anyone? Poate ca nu vor disparea de tot, dar 95% tot o sa dispara. It's only a matter of TIME. Ar fi si bine ecologic vorbind. E o problema complexa, cum am mai spus. Normal ca inclin foarte clar spre piraterie, insa problema trebuie analizata din cat mai multe puncte de vedere, si asta pentru a gasi SOLUTII, in special pentru partea artistilor. Caci repet pt a mia oara, e clar ca lumina zilei ca free digital content is the way.

    RăspundețiȘtergere
  3. E interesanta chestiunea. Pedepsele date pentru piraterie mi se par cu totul aberante, dar sunt sigur ca vor spori din cauza societatii aiurite in care traim. Cred ca sistemul cu donatii ar o idee buna. Mi-a placut in special ilustrarea diferentei dintre furt si piraterie, asa e.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu zic cum ar trebui in cazul jocurilor.In ziua de azi 95% din ele sunt jeguri,create de echipe aflate sub "bagheta magica" a distribuitorului pentru o piata ce scade zi de zi ca nivel de intelegere/inteligenta. Asemenea produse nu ca nu merita sa le cumperi, dar nu are rost sa-ti ocupi latimea de banda cu ele.

    Cand insa, avem in fata, nu neaparat o capodopera, dar un joc foarte bun, atunci cred ca dezvoltatorii( de obicei un numar mic - vezi Frictional games de ex) trebuie sustinuti.Ori cum propun astia de pe piratebay ori produsul sa fie distribuit digital,contra cost,direct de pe serverele oficiale.Ar merge si cu donatie de tip clasic. Nu cred ca un produs exceptional nu ar strange banii necesari subzistentei artistului.Este imposibil. Poate doar in cazul in care opera sa este cu mult peste nivelul de intelegere al tuturor si va fi perceputa aiurea.Dar de aceia sau inventat hibrizii.Si interpretarile.Substratul.Sa tina de cel ce joaca/priveste/asculta etc daca vrea sa patrunda mai adanc in-the-rabbit-hole.

    Enough said.

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, si eu cred ca e o varianta chiar viabila. Mai ales la jocuri, unde daca vrei sa apara "the sequel", bagi si tu acolo un bacsis. De fapt oricum ideea se aplica la orice. In timp, si nici macar atat de MULT timp (sa ne gandim ca acum vreo doua decenii, Internetul nu exista), lumea se va obisnui cu noul sistem, si astfel consumatorul de media nu va mai fi in conflict cu artistul. Nici macar intr-unul conflict artificial, creat de intermediari, cum e acum. Dar ca la orice revolutie, vor fi (si sunt deja) victime.

    RăspundețiȘtergere
  6. da la fel ca si tine nici eu nu sunt pro sau contra..nu inclin mai mult inspre a pirata sau nu insa, din experienta mea nu foarte vasta de gamer iti pot spune ca jocurile isi merita toti banii. desi ma joc de cand eram mic si aveam 286, de un an si ceva am inceput sa imi cumpar cate un joc doua deoarece nu mergea contentul de internet pe el. si pe langa facilitatile pe care le am ca si client vreau sa iti spun ca gameplayul unui joc piratat nu va ajunge nici intr-o suta de ani la nivelul celui original. Cat despre filme, ce bine ca exista torenti. Ma duc odata de doua ori la cinema dar e mult mai comod si gratis in acelasi timp sa stau acasa cu prietena si sa ma uit ce mai e de vazut. Plus ca multe filme mai vechi nu le poti gasi decat pe torente deci mi se pare genial. Altfel nu ai avea acces la ele. Si mie ca si consumator sincer mi-au ajuns in gat toate americanismele astea ieftine cu care sunt pline cinematografele. Daca nu e film american nu mai este tare. Deci paradoxal desi avem internet la dispozitie, filme monumentale si acces la muzica din anii 20 si pana acum...tot manelisti ramanem. nu e trist ca piratam, e trist ca nu stim ce...

    RăspundețiȘtergere
  7. Pirateria e noul comert. Doar ca e fara bani. Muzica, filmul, cartea pe care o vrei, o iei, o citesti, iar autorul va primi respectul si adimiratia vesnica a fiecarui client al torrentelor. Cine stie, poate intr-o zi ajungi la randul tau un autor si iti vezi filmul pe torrente si citesti acolo comentariile si vezi ca oamenilor le-a placut filmu'. Nu e asta cea mai tare senzatie? Mie mi-ar placea sa citesc despre mine ca am talent la ceva. Poate nu e cea mai economista gandire, dar pana si da vinci s-a milogit de papa sa-i cumpere lucrarile si ce a castigat? vorbeste cineva despre averea lui?

    RăspundețiȘtergere
  8. Un anonim a scris acest comment, la o alta postare, din gresala. Asa ca il repostez eu unde trebuie, si cu ocazia asta, si raspund.

    "Pirateria se practica numai in tarile neorganizate guevernamental. Exemplu noi. In Tarile vestice este mult mai putin practicata. Frica este mai mare. De ce? Pentru ca este foarte mare riscul/probabilitatea de a fi prins iar daca esti ( in anglia de exemplu) ti se interzice dreptul de a mai avea conexiune la internet pe viata de catre orice provider. In America, este delict federal si este foarte bine sustinuta ideea ca daca downloadezi mergi direct la inchisoare. De aceea in Tarile vestice pietele sunt saturate cu servicii gen netflix, sau pachete de filme, episoade oferite de catre televiziuni iar Itunes este singura metoda de a lua muzica. Interesant researchul facut pe tema asta, dar punctul de vedere este gresit si total ingust."

    Apropo de inugst, draga Anonime, parerea mea este ca nu ai inteles prea mult despre ce e vorba in aceasta postare. Poate nici nu poti, pentru moment. Mai mult decat atat, pari a fi extrem de putin informat. Citez. "Pirateria se practica numai in tarile neorganizate guevernamental. Exemplu noi." Gresit. Foarte gresit. De Suedia ai auzit? Acolo s-a nascut Kazaa si Pirate Bay, si multe altele. Acolo, dupa cum am si spus, exista Partidul Pirat, al treilea ca marime. E vorba de mentalitate. Ca in Anglia se pedepseste aspru? Se intampla multe tampenii si in Anglia, esti la curent cu stirile? Si apropo, proiectul acela de lege nu a fost aprobat, a fost protestat foarte dur. Uite doar un exemplu elocvent. http://www.youtube.com/watch?v=6_P4lJD_OPI Si oricum e foarte multa piraterie si acolo, si in Franta, etc. Eu am afirmat foarte clar ca conglomeratele media sunt foarte disperate si fac presiuni asupra guvernelor pentru a inaspri pedepsele, si creeaza tot felul de pachete atractive pentru a mai stoarce banuti, cat se mai poate. Am spus ca sunt, si vor fi victime pana cand lucrurile se vor schimba, ca la orice revolutie. Dar directia, draga Anonime, e foarte clara. Nu te lasa pacalit de aparente. Vox Populi Vox Dei.

    RăspundețiȘtergere
  9. Costiputza dixit. Multumesc ptr articol, mi s-a parut interesant si m-a si amuzat mai ales filmuletul cu aia care isi copiau/furau bicicleta. Am tras si documentarul respectiv si imi voi lumina ziua cu el. Adevarul ca imi plac oamenii care sustin ca ar trebui sa platim ptr tot ce vedem, jucam, ascultam, etc. Dar mai bine ar fi sa cistigam si noi bani, cel putin la nivelul occidentalilor, sa fie chestiile originale la un pret de bun simt (nu e normal sa platesti un CD audio cu 30-60 RON nu mai zic de DVD-uri sau bluray, un joc cu 200 RON), ca sa ni le putem permite. Cel mai amuzant mi s-a parut ala care zicea ca nu se compara gameplayul unui joc spart cu unul original, ori nu stia ce zice ori a avut probleme cind era mic, ori doar nu stie sa se exprime. Probabil se referea la jocul in multiplayer unde in general protectia functioneaza foarte bine. Dar jocul e interesant si deosebit fata de alte jocuri numai in modul single player (unde ai intr-adevar chestii specifice acelui joc, situatii inedite), in multiplayer lupti impotriva unui adversar uman si doar hartile si armele difera, in rest actiunile sint aceleasi. Dar daca situatia legala se impute atunci vor observa ca va scadea cumpararea de componente noi, ce sa faci cu un calculator performant daca nu ai ce juca sau vedea pe el? Se va ajunge ca la noi in Romanica sa nu se mai cumpere aproape nimic si sa stagneze economia doar fiindca nu se va mai pirata nimic. La noi oricum pirateria nu produce mari pagube din cauza ca si daca nu descarcam fisierul in mod gratuit tot n-am fi cumparat filmul sau muzica respective, ca n-avem bani de aruncat pe asa ceva, daca era dupa mine murea industria muzicala inainte sa se nasca. Iar cu softurile cu atit mai mult, doar daca esti firma merita si nici atunci fiindca oricum costa prea mult, ar trebui adaptate si la puterea de cumparare din tara respectiva. Pina atunci le doresc tuturor sustinatorilor drepturilor de autor sa ma pupe fix in cur, fara copyright, doar cu buzele!

    RăspundețiȘtergere
  10. Bai Costiputza, dar tu argumentezi foarte bine ce spui. Rar asa ceva. Dealtfel, chiar voiam si eu sa adaug ca marile corporatii de hardware tin foarte mult (neoficial, logic) cu pirateria. E in interesul lor, clar. Dealtfel, in situatia improbabila, de fapt, imposibila si absurda in care pirateria ar disparea, probabil ca vanzarile lor ar scadea atat de mult incat cifrele lor de afceri s-ar injumatati. Cel putin. Rusia e mare. Si multe, multe alte tari. Am spus, ca si tine. Nu sunt impotriva blurayurilor la raft, sau a jocurilor in carcasa. Sunt dragute, colectionabile, sa nu mai zicem ca sunt copii de calitate pe suporturi de calitate. Dar pentru ce sunt, sunt MULT, dar MUUULT prea scumpe. Vizionare placuta cu ambele documentare, sunt chiar deschizatoare de minti. Ar fi bine daca mai multi le-ar vedea, dar... lumea e interesata mult mai mult de subiecte gen scandalul Iri-Moni. Pacat.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ma stergi ma aaa? nu-ti convine cand cineva te acuza? sterge-mi si postul asta. Haide, smechere. Te prind eu.

    RăspundețiȘtergere
  12. Draga Anonime, nu am sters nici un comment. Probabil ca tu esti cel care a postat din greseala, sau din prostie, la alt articol. In cazul acesta, uite-te mai sus, iti vei regasi comentariul minunat, impreuna cu raspunsul meu. Inca ceva. Renunta la tonul asta penibil si la amenintari. Am fost foarte intelegator, dar pot fi si naspa, daca situatia o cere. Cel mai mult ma enerveaza oamenii care fac pe grozavii si insulta sau ameninta sub anonimat. E asa... cum sa zic eu... lipsit de orice demnitate. Dealtfel e posibil ca tot dumneata sa fii si Anonimul acuzator de la postarea mea cu privire la "adminii nazisti", tonul este similar.

    RăspundețiȘtergere
  13. Cosmin,este normal ca atunci cand ai o parere,o idee sa existe cineva care sa fie impotriva acelei pareri/idei.Doar ca unii se manifesta..."agresiv".Este la fel de normal ca atunci cand ai un blog,sa dai peste astfel de oameni.That's life.Eu personal,mai astept subiecte de la tine,pt ca la faza cu pirateria nu stiu ce sa-ti zic,ai spus tu destule.Good luck!

    RăspundețiȘtergere
  14. Make no mistake: Nu am nimic impotriva unei pareri/idei opuse fata de ce am spus eu, atata vreme cat este argumentata. Dar am ceva cu amenintari si acuzari in vant, mai ales in anonimat. E pur si simplu penibil. Dealtfel, daca vor mai aparea commenturi de acest fel, le voi sterge, si nu voi mai raspunde. Aviz amatorilor de acuze, nu e cenzura, e curatenie.

    RăspundețiȘtergere
  15. Pirateria nu se poate,nu se vrea a fi oprita este doar praf in ochii nostri.Uita-te pe okazii.ro se vinde softuri piratate la greu sunt cred ca peste 20-35 de posturi.
    Am facut reclamatie cam peste tot ( cei care se ocupa cu drepturile de autor ) si nimic ..............

    Deci pirateria este in crestere tot timpul...

    RăspundețiȘtergere