miercuri, 18 august 2010

Fularistii.

Este vorba de ceva ce ma sacaie rau de tot, de ani si ani de zile. Exista multa confuzie in ceea ce ii priveste. Multa lume nu stie ce e aia "fularist". Ce naiba e aia, "fularist"? Ei bine. Sunt mari sanse sa ii fi vazut. De fapt, sunt putine sanse sa nu fi vazut niciodata asa ceva daca stai la oras. Doar ca nu stiai cum sa-i numesti. Cocalarilor le zicem cocalari, rockarilor le zicem rockari, si asa mai departe. 

Nu stiu sigur cand au aparut. Oricum nu e ceva nou, dar nici vechi. Ca sa te ajut sa intelegi mai bine, primele trei lucruri care imi vin in minte cand ma gandesc la ei sunt: UNATC, Motoare (terasa de pe TNB) si Vama. Ceva, ceva? Ai o oarecare imagine in minte acum? La orice eveniment, fie el festival (mai ales de film sau teatru), lansare de carte, album, etc dai nas in nas cu fularstul/fularista.

Dupa cum spune si numele, poarta fular. De obicei. Fular sau esarfa (unii le zic esarfisti).  Multicolor sau ceva pestrit oricum. Imbracamintea este, la fel, stridenta de obicei. Si daca nu stridenta, neobisnuita. Combinatii aiurea de culori. O mare pare din ei au ochelari cu rama groasa, dorky, sau daca nu asa, macar de o forma si culoare ciudata, ca sa ii observi imediat. 

Au mereu discutii foarte elevate, si in mod obligatoriu au o sumedenie de inside-jokes speciale, caracteristice fularistilor. Ahtiati dupa "arta", mai ales film si teatru, citesc cronici (Gorzo sau Leo Serban) inainte sa vada filmele/ piesele de teatru, memoreaza anumite pasaje si citate si apoi se dau mari recitand din ele, de multe ori mintind ca parerea respectiva le apartine. 98% din ei fumeaza. 100% din ei fumeaza iarba. Nu atat de relaxare, cat pentru ca ei sunt grozavi. Ca si rockarii, se cupleaza intre ei. Adesea pe stilul hyppie, boemi drogati, introvertiti, mincinosi, parveniti, infumurati, superficiali.

Daca te afli vreodata intr-o discutie cu ei, trebuie sa intelegi ceva. Nu e vorba de pareri. Nu. Nu e vorba ca ei au alte pareri. Toata lumea are pareri. E normal sa ai pareri diferite. Nu. E vorba ca ei se pisa pe parerea ta. Pentru ca ei iti sunt "superiori".

Baietii sunt aproape obligatoriu feminini, cu o figura aroganta pe stilul "Eu tocmai am fost la cinemateca si am vazut pentru a 30-a oara un film de Antonioni. Ia zi-mi, tu ai atata cultura cinematografica europeana ca mine? Nu? Nu. Hah. Bineinteles ca nu ai."

Fetele sunt inabordabile, mandre(in sensul rau), adesea poarta pantaloni verzi, sau fuste unatc(e greu de explicat exact ce e aia fusta unatc, e un anumit gen de fusta purtata in general de studenetele de la unatc, in special de cele la actorie), si au cercei cu zorzoane hand made.



Exista mai multe ramuri ale fularistilor, ce intersecteaza diverse alte stiluri, cum ar fi emo, rock si punk, etc, si o sectie speciala de fularisti de arhitectura ( se pot observa cu usurinta pe la Universitate, langa Mincu).


Atlasul de mitocanie urbana de la Radio Guerilla ii numeste altfel, dar este vorba de cam acelasi lucru:

Snobul de Eveniment

Snobus Pseudo Intelectualus

Îl recunoşti uşor după figura aproape interesantă pe care şi-o ia, ornată cu ochelari de vedere atipici, tocmai pentru a te induce în eroare. Îşi părăseşte vizuina pentru a merge la toate evenimentele şi lansările de orice fel, pe la toate petrecerile, cool să fie - pe genul drum and base-ota-mnac -, şi în alte locuri "exotice", unde e tare bine să fii văzut. Odată remarcat, Snobul de Eveniment va veni lângă tine imediat pentru a-ţi povesti - pentru a treia oară! - cum a fost el într-o excursie la Paris sau la Berlin, de unde şi-a mai luat ultimul model de aparat foto, cu lentilă mai mare şi mai bună decât a ta. Cu un penaj neglijent atent studiat, coloritul său va fi întotdeauna unul extravagant, tendinţele în care se înscrie Snobul de Eveniment fiind unele de care tu nu vei afla prea curând. Pseudointelectual prin excelenţă, el va avea mereu la îndemână citate din nu-ştiu-ce poeţi indieni, numai să te facă să te simţi prost.

Daca ar fi sa gasim un termen omolog in limba engleza, intalnit in special in America, dar nu numai, ar fi hipster. Nu e 100% acelasi lucru, dar 98% tot e. Dati search pe google la termenul asta. O sa gasiti chestii de genul asta.


Apropo de fulare, uite de exemplu o poza destul de clarificatoare.
 
 
Repet, hipster nu inseamna 100% fularist. Fularismul e o notiune si o problema puternic mioritica, desi in mod clar isi trage influentele de afara. Iar adevarul e ca pana la urma, fularismul nu tine numai de imbracaminte, ci in special de mentalitate. Am intalnit o gramada de fularisti fara fular si imbracati normal. E vorba de cum GANDESC. O chestie pe care o iubesc, pur si simplu:  "Cinematografia digitala e un rahat, si mereu va fi. Pelicula este singura care conteaza." ( Festivaul faimos CineMaIubit sustine aceasta idee, filmele care nu sunt trase in pelicula nu pot participa la competitia principala. Suntem in 2010... Degaba. Poti sa iti faci filmul cu RED, ca tot nu conteaza.)

Din pacate, daca vrei sa faci film in tara asta, cum deocamdata incerc eu, te lovesti de ei mereu, si pretutindeni. E ca un cosmar. Si aici e vorba si de actori, si de scenaristi, si de tehnicieni. Sa ii ia dracu.

7 comentarii:

  1. I-am vazut.Sunt familiar cu ei. Ii ignor complet.


    Asta fac eu cand dau de ei, si dau de ei cam prea des.

    RăspundețiȘtergere
  2. Un nou trend: fularistul cu rama de ochelari fara lentila la ochelar. Banuiesc ca e cool sa ai ochelari, the nerdy look, dar nu ochelari de soare, asta e gay, toata lumea are ochelari de soare, ochelari de vedere. Si atunci, in cazul in care ai nenorocul sa vezi bine, nu poti totusi sa iti strici ca un idiot vederea, sa iti pui niste funduri de borcan degeaba. Nici nu poti sa te duci la Optiplus si sa ceri lentila de plastic normala, dar nici nu risti sa iti pui lentila de sticla, fiindca e periculos, poti sa te impiedici de fular pe strada si sa cazi in nas sau se poate sa te prind pe strada si sa iti fut un pumn in nas. Asadaaar ... fularistul cu rama de ochelar.
    In aceeasi ordine de idei .. va urma fularistul cu aparat auditiv setat pe OFF.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am o prietena fularista')si mereu poarta camasi in patratele si fulare d'astea.As vrea sa stiu ce fel de stil e ? (sunt interesata :) )

    RăspundețiȘtergere
  4. Si mai e ceva. Majoritatea au acele 'papornite' (sac cu un singur buzunar) atarnande pana la genunchi, deobicei pe stanga. Si acele bonete in cap. Totusi poate asta e trendul artistilor acum. Mai ales la cei de stat :))) la noi la media avem tocuri si paltoane :))))

    Stii ce ma amuza? Sa stau pe Matei Voievod si cand trece cate unu/una sa ghicesc la ce sectie e. Dar hai sa o dam pe fata, e misto sa fii la UNATC. Respectu meu pentru comunitatea lor.... Si al lor pentru filmele mele :D Multumeeesc Multumeeesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mai scrie si tu ceva in blogul asta! de aia l-ai facut nu? scrie ce vrei dar scrie!

    RăspundețiȘtergere
  6. Asta a sunat asa ca de la nenea Ion H. Radulescu :))
    Da, am sa incerc sa iti urmez sfatul, am doar foarte multe pe cap in perioada asta. Dar in curand, promit.

    RăspundețiȘtergere